Project
Project
De vaarverbinding tussen Holwert en Ameland staat onder druk. De vaargeul wordt smaller en ondieper. Daarom moet er steeds vaker worden gebaggerd. Dat is duur en slecht voor de natuur. Als we niets doen, bestaat het risico dat Ameland moeilijker te bereiken wordt. Daarom start een onderzoek naar hoe we Ameland blijvend bereikbaar houden. Daarom werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met provincie Fryslân, de gemeenten Ameland en Noardeast-Fryslân en Wetterskip Fryslân om te onderzoeken hoe we ook in de toekomst de bereikbaarheid van Ameland kunnen garanderen. Participatie vinden we in dit project belangrijk. Wat we hieronder verstaan, leest u in ons participatieplan.

Wat is een MIRT-verkenning?
MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Hieronder vallen alle investeringen die de rijksoverheid samen met andere overheden doet aan wegen, het spoor en waterwegen. Een MIRT-verkenning is een manier van werken waarbij je begint met opgaven die je wilt onderzoeken en oplossen. Daarna werk je in een aantal stappen toe naar concrete oplossingen (wat je gaat doen).
Lees de startbeslissing
Op 14 november 2024 heeft de Minister van IenW het startdocument ondertekend om te beginnen met de MIRT-Verkenning Bereikbaarheid Ameland. Bij deze startbeslissing hoort het startdocument waarin het doel en de aanpak van de verkenning staan beschreven. Voor het hele MIRT-proces Bereikbaarheid Ameland, van verkenning tot en met de realisatie, is € 250 miljoen gereserveerd.
Lees hier het startdocument.
Veel is al bekend
In de afgelopen tien jaar zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd naar oplossingen voor de bereikbaarheid van Ameland. Het laatste onderzoek, Vervolgonderzoek Bereikbaarheid Ameland 2030 (VBA 2030), is op 15 november 2023 naar de Tweede Kamer gestuurd. Door deze onderzoeken is veel informatie beschikbaar en in deze MIRT-verkenning maken we hier gebruik van.
Waarom dan toch deze verkenning?
In de eerdere onderzoeken is gekeken naar mogelijke oplossingen voor het vervoer naar Ameland. Daarin keken we 30 jaar vooruit, maar hebben we nog geen keuzes gemaakt. Dat doen we in deze verkenning wel. We kijken ver vooruit (tot 2100) en kijken naast vervoer ook naar andere onderwerpen, zoals de economie en natuur. We zetten daarbij alle mogelijke oplossingen op een rijtje. Tijdens de verkenning filteren we die, zodat de minder kansrijke ideeën afvallen.
Het doel: een voorkeursalternatief
De MIRT-verkenning heeft als doel om te komen tot een voorkeursalternatief. Dit voorkeursalternatief moet in samenwerking met de omgeving tot stand komen en ervoor zorgen dat de bereikbaarheid van Ameland gegarandeerd wordt.
We onderzoeken daarbij in ieder geval de volgende twee mogelijke hoofdoplossingen:
1. Verbetering van de bestaande veerverbinding vanaf Holwert
2. Verplaatsing van de veerhaven naar Ferwert
Bij het onderzoek naar de hoofdoplossing kijken we naar de volgende bouwstenen:
- Verlenging en verplaatsing van de veerdam in Holwert met ongeveer 1,5 kilometer
- Een smallere vaargeul, in combinatie met smallere en kortere schepen
- Goederenvervoer of personenvervoer afhankelijk van de waterstand
- Kleinere, smallere of ondieper liggende schepen, of andere types vaartuigen
- Mogelijke andere maatregelen. Denk aan minder overzet van auto’s, het mogelijk maken van voor- en natransport, deelmobiliteit, aanpassen van bagagevervoer en bevoorrading, of aanpassen van parkeervoorzieningen op het eiland en de wal.
Frisse blik
Binnen deze MIRT-verkenning kijken we met een frisse blik naar de opgave en de mogelijke oplossingen. We kijken daarbij naar nieuwe inbreng en ideeën. Voorop staat de bereikbaarheid van Ameland, maar ook natuur, veiligheid, economie, leefbaarheid, gezondheid, financiën spelen een rol. De informatie die uit de verkenning komt, helpt om te beslissen wat het beste voorkeursalternatief is.