Project

Inleiding
De Brainportregio Eindhoven groeit hard. De regio heeft mede als gevolg van economische ontwikkelingen een forse verstedelijkingsopgave met als gevolg daarvan toenemende druk op het mobiliteitssysteem. Dit leidt tot forse knelpunten in bereikbaarheid en doorstroming van het hoofd- en onderliggend wegennet. Ook is er sprake van een knelpunt als het gaat om de bereikbaarheid van de Brainportregio met het openbaar vervoer. Dit vraagt in de corridor A2/N2 tussen Veldhoven en Best om een multimodale benadering waarbij infrastructurele oplossingen in een geïntegreerd ontwerp worden vormgegeven.
 

Waarom een verkenning?

De Brainportregio is een belangrijke economische regio. Het Rijk, de regionale overheden en het bedrijfsleven werken samen om te investeren in nieuwe woningen en onder andere de groei van de microchipsector. Daarnaast is het essentieel dat het verkeer op de A2 – tussen Amsterdam en Maastricht en tussen Rotterdam, Venlo en het Ruhrgebied – goed blijft doorstromen, vooral bij Eindhoven.

Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken, zijn investeringen in de bereikbaarheid nodig. Uit het MIRT-onderzoek "Verstedelijking en Mobiliteit Brainport Eindhoven" (november 2021) blijkt dat het uitbreiden van de randweg A2/N2 ten westen van Eindhoven de hoogste prioriteit heeft. Naast het verbeteren van personen- en vrachtverkeer moet ook worden geïnvesteerd in sneller en beter openbaar vervoer, zodat reizigers meer hoogwaardige vervoersopties krijgen.  Uit het rapport "Verstedelijking en Mobiliteit Brainport Eindhoven" (november 2021) blijkt dat het uitbreiden van de randweg A2/N2 ten westen van Eindhoven de hoogste prioriteit heeft. Naast het verbeteren van personen- en vrachtverkeer wordt ook geïnvesteerd in sneller en beter openbaar vervoer, zodat reizigers meer hoogwaardige vervoersopties krijgen.

Doel van de verkenning

Doel van de MIRT-verkenning is om in samenwerking met de omgeving oplossingen te ontwikkelen voor een veilig, robuust en duurzaam hoofdwegennet, om de bereikbaarheid van woon- en werklocaties aan de westzijde van de Brainportregio ook in de toekomst te kunnen garanderen.

De doelstellingen van de MIRT-verkenning A2/N2 –Randweg Eindhoven zijn:

  1. Het opheffen van knelpunten voor doorgaand, regionaal en lokaal verkeer op de A2/N2 bij Eindhoven, mede gelet op de regionale woningbouwambitie, onderdeel daarvan is:
    a) Een vlotte doorstroming van het doorgaande verkeer (waaronder het goederenvervoer) op de A2 aan de westzijde bij Eindhoven, dat rijdt tussen Amsterdam en Maastricht en tussen Rotterdam en Venlo;
    b) Goede ontsluiting van economische toplocaties aan de westzijde van de Brainportregio;
    c) Het ondersteunen van de effecten van de mobiliteitstransitie, waardoor het verkeer uit de centra van Best, Eindhoven en Veldhoven naar de Randweg wordt verplaatst;
     
  2.  Het zo mogelijk inpassen van de tangentiële HOV verbinding (Brainportlijn) op het tracé van de A2/N2 aan de westzijde van de Brainportregio (tussen de aansluitingen Anthony Fokkerweg en de Kempenbaan).

Relatie met de regionale verkenning Brainportlijn

De Brainportlijn is een belangrijk mobiliteitsconcept binnen de MIRT-verkenning voor de Brainportregio Eindhoven. Deze innovatieve OV-verbinding wordt onderzocht als een van de maatregelen om de bereikbaarheid en economische kracht van de regio te versterken. Binnen de MIRT-verkenning A2/N2 wordt gekeken naar een samenhangende aanpak, waarbij de Brainportlijn en de benodigde investeringen in weg- en spoorinfrastructuur elkaar aanvullen. Dit draagt bij aan een toekomstbestendig mobiliteitssysteem dat de groei en leefbaarheid van de regio ondersteunt.

Vergroot afbeelding
Onderzoeks- en plangebied MIRT-verkenning A2/N2 Randweg Eindhoven

Wat is het plangebied?

Het plangebied van de MIRT-verkenning beslaat het gebied langs de bestaande (hoofd)wegenstructuur A2/N2 inclusief knooppunt De Hogt in het zuiden tot Knooppunt Batadorp, inclusief op- en afritten.